Bestel het nieuwe boek van Wouter: Mentaal Sterk!

Over Wouter (Wutru) Smit

Ik ben Wouter Smit. Van jongs af aan ga ik uitdagingen aan en zoek ik grenzen op. Krachtsport, bodybuilding, zwemmen, wielrennen, hardlopen of iets heel anders: altijd is daar dat punt van zelfconfrontatie, die barrière, dat plafond. Het moment dat mentaal de grens is bereikt, waarna het ook fysiek niet verder wil. Waarom ik dit doe? Niet omdat ik de beste en de sterkste van de wereld wil zijn, beter en sterker dan de rest. Maar omdat ik de beste en sterkste versie van mijzelf wil zijn. En opgeven zit niet in mijn aard. Had ook niet gekund, anders was ik niet ver gekomen.


Tot die dag dat ik écht kapot bleek en me écht klein voelde. Ik had een zeldzame, vijf centimeter dikke tumor in mijn rug. Op een plek waar heel veel zenuwen lopen en hersenvocht stroomt. Een tumor van ruggenmerg en wervelkolom: een serieuze zaak. Van mijn overtuiging, mijn winnaarsmentaliteit bleef weinig over. Ik zou verlamd raken, misschien zelfs doodgaan. In elk geval niet meer leven zoals ik deed.

Ik krabbelde op, ik stortte weer in. Want twee jaar na de zware operatie, waarbij de tumor volledig werd verwijderd, dook er een nieuw plekje op , ter hoogte van mijn heiligbeen. Een nieuwe klap om te verwerken. Een nieuwe behandeling, Dertig bestralingen.


Deze jongen dacht echt even dat-ie definitief kapot zou gaan. Lang duurde de wanhoop gelukkig niet. Al na een paar dagen wist ik mezelf te herpakken. Vond ik ondanks mijn donkere gedachten en dankzij anderen de weg voorbij dat dieptepunt. Uit de negatieve situatie heb ik veel positieve punten weten te halen. Eén daarvan is de start van ‘Kapot Sterk’.


Vanuit Kapot Sterk geef ik lezingen, workshops en trainingen, organiseer ik events en begeleid ik mensen op weg naar hun doelen. Ik motiveer hen tot een gezonde fysieke en levensstijl en tot mentale weerbaarheid. Daarnaast ben ik een fitnesstrainer oncologie gespecialiseerd in sport- en fitness begeleiding van (oud) patiënten met de diagnose kanker.