Over Wouter (Wutru) Smit

Ik ben Wouter Smit. Van jongs af aan ga ik uitdagingen aan en zoek ik grenzen op. Want welke uitdaging dan ook, of het nu gaat om krachtsport, bodybuilding, zwemmen, wielrennen, hardlopen of heel iets anders: altijd is daar dat punt van zelfconfrontatie, die barrière, dat plafond. Het is het moment dat mentaal de grens is bereikt, waarna het ook fysiek niet verder wil. Niet omdat ik de beste en de sterkste van de wereld wil zijn, beter en sterker dan de rest. Omdat ik de beste en sterkste versie van mijzelf wil zijn. Opgeven zit daarbij niet in mijn aard. Had ook niet gekund, anders was ik niet ver gekomen.


Pijn, vermoeidheid en onzekerheid? Het zijn signalen die aangeven dat je goed bezig bent, dat je grenzen hebt bereikt die je kan verleggen. Door jezelf te pushen en door die pijn, vermoeidheid en onzekerheid te breken, ga je verder dan jezelf. Verder dan ooit. Dan stop je ook daarna niet meer, geef je niet op zodra je denkt een nieuw eindpunt te hebben bereikt. Want dan weet je dat er geen eindpunt is en word je een steeds betere versie van jezelf.

Natuurlijk: je lijf is van nature liever lui dan moe. Stoppen is zowel mentaal als fysiek dan ook de makkelijke weg. Maar makkelijk is niet goed. Moeilijk is goed en alleen als je dat moeilijke punt voorbijgaat, ga je vooruit. Dan heb je het gevoel álles te hebben gegeven. En krijg je daar nog heel veel meer voor terug. Dan ben je niet kapot of klein te krijgen! Dan weet je zelfs: het is héérlijk om kapot te gaan, om jezelf helemaal stuk te trainen. Om niet alleen álles te geven, maar nóg meer.

Tot die dag dat ik écht kapot bleek en me écht klein voelde. Toen was er van die overtuiging van mij niet zo heel veel meer over. Toen begon ik te stressen. Ik zou verlamd raken, doodgaan zelfs misschien. In elk geval niet meer leven zoals ik deed.


Ik bleek een zeldzame vijf centimeter dikke tumor in mijn rug te hebben. Op de plek waar heel veel zenuwen lopen en hersenvocht stroomt. Een tumor van ruggenmerg en wervelkolom: een serieuze zaak.


En deze jongen dacht echt even dat-ie definitief kapot zou gaan.

Lang duurde de wanhoop gelukkig niet. Al na een paar dagen wist ik mijzelf te herpakken. Vond ik ondanks mijn donkere gedachten en dankzij anderen de weg voorbij dat dieptepunt.


Uit de negatieve situatie heb ik heel veel positieve punten weten te halen. Eén daarvan is de start van ‘Kapot Sterk’. Waar ik mensen met de diagnose kanker begeleid om weer fit te worden na kanker. Doormiddel van mijn eigen ervaring, expertise op het gebied van fitness en fysieke en mentale weerbaarheid ga ik jou helpen om weer de beste versie van jezelf te worden.

Mijn reis

2011 - 2019 Bodybuilding

Na jarenlang trainen in de gym, voelde ik een urge, een opkomend gevoel om mijn grenzen te verleggen op sportief gebied. Bodybuilding. Mijn eerste wedstrijd deed ik in 2011. In totaal heb ik 5 wedstrijden gedaan waarvan de laatste in 2019.

28. juni 2020 Triatlon

In 2019 besluit ik mezelf nog meer te testen. Ik ga mij transformeren van bodybuilder naar triatleet in, 9 maanden tijd. Een halve triatlon, dat wordt namelijk mijn nieuwe uitdaging. Totaal uit mijn comfort zone. Een nieuwe prikkel een nieuw verlangen.

17. juli 2020 Diagnose Tumor

2 weken na mijn succesvolle triatlon blijkt uit onderzoeken in het ziekenhuis dat ik een zeldzame tumor van 5 cm in mijn ruggenmerg heb. De wereld zakt onder mij vandaan. Terwijl mijn vriendin ook nog hoog zwanger is.

20. juli 2020 Vechten of vluchten

Ik heb de keus vechten of vluchten. Paar dagen zit ik gevangen in mijn meest donkere gedachtes. Maar dan komt dat gevoel in mij naar boven wat ik heb bij iedere challenge die ik aan ga. Ik zie ook dit als een challenges om zo sterk mogelijk uit de strijd te komen, fysiek en mentaal. Er is zoveel om voor te leven. Helemaal met de geboorte van onze dochter Luna.

28. september 2020 Operatie

Op 28 september wordt ik geopereerd, een ruim 7 uur durende operatie. De hele tumor wordt weggehaald. Uit verdere onderzoeken blijken er verder geen kwaadaardige cellen gevonden te zijn. Er is echter nog één klein plekje gevonden in mijn onderrug. Hiervoor blijf ik jaarlijks onder controle.

1. Januari 2021 Sterker terug komen

Na drie maanden mag ik eindelijk weer starten met mijn herstel. Vlak na de operatie kon ik nog amper staan, laat staan lopen. Drie maanden later heb ik dit resultaat weten te behalen. Het vertrouwen is terug. Het is tijd om sterker dan ooit te voren te worden.

11. juni 2021 Opleiding fitness
trainer oncologie

Geslaagd voor de opleiding fitness trainer oncologie. Ik wil het positieve uit het negatieve halen en daar is deze opleiding één van. Ik wil mensen begeleiden met de diagnose kanker om hun lichaam zo fit mogelijk te houden en te krijgen. Dit door de combinatie van mijn eigen verhaal en mijn expertise op het gebied van fitness en begeleiding.

2. juli 2021 Boek Kapot Sterk

December 2020 ben ik begonnen met het schrijven van mijn boek Kapot Sterk. Sinds 2 juli is die fysiek te koop. Het is een biografie. Het verhaal van mij over persoonlijke groei en hoe je doormiddel van fysieke en mentale kracht de confrontaties van het leven kan aangaan. Geïnspireerd door mijn eigen ervaring met betrekking tot de tumor.

15 september 2021 Men's Health

Op 15 september 2021 kwam ik op de cover van de Men's Health met een mooi artikel over wat ik heb meegemaakt, en over hoe fysieke en mentale weerbaarheid je kan voorbereiden op de confronatiets van het leven. Twee jaar geleden stond ik met een mooi artikel in de Men's Health en sprak ik de droom uit ooit op de cover te staan. Nu twee jaar verder is het gelukt.

SAMEN ZIJN WE KAPOTSTERK

''Er zijn geen waardige excuses om niet te kunnen slagen, hoe uitdagend je moeilijkheden ook lijken. Iedereen heeft het vermogen om te overwinnen.''


ADVIES

mindset

TRAINEN